Het orkest

Ons orkest staat sinds 2024 onder leiding van Ghislain Belfroid. Wij behoren tot de betere amateurorkesten in Nederland en daar zijn wij best trots op. Onze dirigent en muzikanten beleven er veel plezier aan om het publiek tijdens onze concerten te laten genieten van een afwisselend, kwalitatief hoogwaardig programma. Vrijwel elk genre is bij ons vertegenwoordigd, van klassiek tot pop – van traditioneel harmonie tot bigband.

De afgelopen jaren hebben wij op mogen treden met veel verschillende artiesten, zowel vocaal als instrumentaal. Zo deelden wij het podium met o.a. Danny de Munk, Louis van Dijk, Mini & Maxi, Tony Neef, Pia Douwes, Stanley Burleson, Belle Perez, Hermine Deurloo, Brigitte Heitzer, Humphrey Campbell, Adriaan Stoet (viool) en Petra Berger.

Buiten Zeist speelden we in grote concertzalen ‘Vredenburg’ (Utrecht), ‘De Doelen’ (Rotterdam), ‘Dr. Anton Philipszaal’ (Den Haag) en de Philharmonie (Haarlem). Tevens zijn we op concertreizen in het buitenland geweest. In Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Italië, Oostenrijk, en Zwitserland hebben we opgetreden. Kijk voor een concertoverzicht onder Gert Buitenhuis en Arnold Span.

Sinds 1986 repeteert het orkest in verenigingsgebouw de Boskapel, een voormalig koetshuis van de buitenplaats Pavia uit 1850. Een unieke locatie om alle concerten optimaal voor te bereiden.

Tijdens concoursen geven wij ons visitekaartje af in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbond KNMO. In de rijke concoursgeschiedenis hebben we vele eerste prijzen met onderscheiding van de jury behaald. Een hoogtepunt was wel dit prachtige resultaat:

O.B.K. Zeist winnaar Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen
Het orkest is op 3 november 2018 winnaar geworden van de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) in de 1e divisie. Het concours vond plaats in Schouwburg ‘De Lawei’ in Drachten, o.l.v. Arnold Span.

foto: Judith Hoekstra

O.B.K. deed voor het eerst mee met het kampioenschap en mocht het daar opnemen tegen twee andere orkesten: Muziekvereniging O.B.K. uit Bennekom en CMV Euphonia uit Wommels. Voor een geblindeerde jury en belangstellend publiek speelden de drie orkesten het verplichte werk ‘Osakan Jubilee’ van componist Jan van der Roost. Onder leiding van dirigent Arnold Span behaalde het orkest van O.B.K. Zeist het uitzonderlijke aantal van 94,5 punten, goed voor de 1e prijs! Een grote wisselbeker en een cheque voor een nieuw stuk slagwerk gingen mee terug naar Zeist. In de juryrapporten stonden veelbelovende slotwoorden: “Ik heb een schitterende uitvoering gehoord, zeer goed geprepareerd, muzikaal uitmuntend en met de optimale emotie gebracht” – “Een mooi orkest met een hele fraaie klank; een uitstekende muzikale uitvoering!”

Als vereniging zijn wij trots op deze resultaten, maar het voornaamste doel blijft het geven van concerten met een afwisselend, kwalitatief hoogwaardig programma.

“Het was een erg mooie avond in het Figi-theater, ik heb er met veel plezier aan meegedaan. Gezellig orkest ook en heel goed gespeeld!”

“Wat zijn jullie een heerlijk orkest om mee te werken!”

“Ik heb met bewondering naar jullie geluisterd en gekeken. Een prachtig programma in een onvoorstelbaar hoog tempo!”

“We hebben nog nooit eerder zo genoten van O.B.K. Wat zijn jullie professioneel zeg en de beelden erbij, ronduit geweldig! En dan Belle Perez: wat een stem, wat een persoonlijkheid en wat een entertainment. Een TOPavond!”

1999-2024 © O.B.K. Zeist | design: Manschot Grafimedia