Nieuwsbrief juli 2021

Dit is de tweede nieuwsbrief van O.B.K. Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van muzikale activiteiten en belangrijke ontwikkelingen van onze vereniging. In deze editie vindt u onder andere informatie over ons concert op 12 september in De Dieptetuin in Zeist.

We mogen weer! Sinds medio mei repeteren we weer met een behoorlijk aantal leden in ons eigen verenigingsgebouw, De Boskapel. Met iedere versoepeling en vaccinatie sluiten zich meer leden aan bij het orkest. Het enthousiasme is zo groot dat we ook nu weer een groot deel van de zomervakantie doorrepeteren. Dit maakt het mogelijk om op 12 september ons eerste concert te geven.

  • Zondagmiddag 12 september, 15.00 uur
  • De Dieptetuin, Van Tetslaan 1a, Zeist
  • Toegang gratis, mogelijkheid tot gift bij de uitgang

Eén van de nummers die wij naar alle waarschijnlijkheid ten gehore brengen is Bugatti Step van de componist Jaroslav Jezek. Neem alvast een voorproefje:

Het concert op 12 september vindt plaats in de prachtige Dieptetuin aan de Van Tetslaan 1a in Zeist. Rond 1900 verschijnt in de buurt van de huidige Van Tetslaan de buitenplaats ‘t Valckenbosch van jonkheer Van Tets. Een aantal jaren later legt men hierbij een verdiepte tuin aan, naar model van de Engelse sunken gardens. Nu is alleen de Dieptetuin nog overgebleven. Niet alleen de aangelegde tuin is een bezoek waard, laat u op 12 september ook verrassen door de goede akoestiek en natuurlijk ons gevarieerde programma. Het concert in deze prachtige tuin begint om 15:00 uur. De toegang tot het concert is gratis, bij de uitgang stellen wij een gift zeer op prijs. Na het concert ontmoeten wij u graag onder het genot van een drankje.

O.B.K. 19 ..

Dit jaar bestaat ons orkest 115 jaar. Dit heuglijke feit vieren wij op 6 november met een feestdag voor onze leden, omwonenden en huurders van De Boskapel. Ons jubileum betekent tegelijkertijd 115 jaar orkestgeschiedenis. Klik hier voor een stukje geschiedenis. Natuurlijk zijn in die 115 jaar een groot aantal muziekwerken de revue gepasseerd, van marsen tot concourswerk, van ouverture tot jazzballads.

Ons orkest is opgericht op 1 november 1906 en komt voort uit Harmoniecorps ‘Harpe Davids’, onderdeel van de ‘Christelijke Werkliedenbond Zeist’. Vanaf 1948 mag het orkest zich koninklijk noemen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bestond de vereniging uit wel vijf afdelingen; een harmonieorkest, leerlingenorkest, twee majoretten-pelotons, een trompetterkorps (later drum- en lyraband) en een jeugddrumband.

Zestien dirigenten stonden in deze jaren ‘op de bok’, waaronder bekende namen als Willy Schobben en natuurlijk Gert Buitenhuis. Gert dirigeerde het orkest zelfs veertig jaar en bracht O.B.K. muzikaal gezien op een hoog niveau. Bij zijn afscheid ontving hij daarom het predikaat ‘ere-dirigent’.

In dit bijzondere coronajaar besteden veel organisaties aandacht aan het werk van vrijwilligers, zo ook de Rabobank. Door een groot aantal online stemmen mogen wij ons een jaar lang Club van het Jaar van de gemeente Zeist noemen.

De Vriendenloterij stelde dit jaar een groot aantal Passieprijzen ter beschikking voor die vrijwilliger die het verdiende om extra in het zonnetje gezet te worden. Onder de winnaars bevindt zich onder andere onze voorzitter, Esther Buls. Al meer dan twee jaar vertegenwoordigt zij ons orkest met groot enthousiasme en een tomeloze inzet. Mede dankzij haar zijn wij een springlevende, actieve vereniging. Ook Henk Jan Steunebrink verdiende een Passieprijs. Henk Jan zet zich belangeloos in voor de renovatie van De Boskapel. Door zijn vakkennis en vele werk verandert De Boskapel in een cultureel centrum waar we trots op zijn. Esther en Henk Jan, van harte gefeliciteerd!

Door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds, het Mien van ‘t Santfonds en het Carl Nengermanfonds zijn de buisklokken van ons slagwerkinstrumentarium opgeknapt. Ook schaften wij van deze bijdragen een nieuwe concert bassdrum. Het komende Nieuwjaarsconcert brengen wij het werk Volcano van Jan van der Roost ten gehore. In het volgende fragment hoort u de belangrijke rol die onze nieuwe grote trom en buisklokken daarin vertolken. Luister vanaf 6 minuten ….

Bekijk hier onze concertagenda-pagina.

Volg ons op Facebook, YouTube of Twitter

Tot slot wensen wij u een fijne zomerperiode en ontvangt u een muzikale groet van onze jongste klarinettisten met het Concerto for Two Clarinets van Franz Krommer. Kep de Groot en Maaike Oosterman wonnen met dit optreden een aanmoedigingsprijs tijdens het Prinses Christina Concours 2020.

1999-2024 © O.B.K. Zeist | design: Manschot Grafimedia