Nieuwsbrief december 2022

Het is al weer enige tijd geleden dat u onze Nieuwsbrief ontving. In deze editie vindt u dan ook een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar en natuurlijk een vooruitblik op ons 36e Nieuwjaarsconcert in theater Figi. Speciale aandacht vragen wij ook voor ons goede doel, het Maatjesproject.

Het Nieuwjaarsconcert vindt plaats op zaterdag 7 januari 2023 om 20:15 uur in theater Figi in Zeist. Kaarten à € 22,50 en € 12,50 (tot 16 jaar/studenten/CJP) zijn te bestellen via de site van theater Figi.

Paul van Batenburg (geboren te Zeist) maakt deel uit van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, hèt professionele harmonieorkest van de Koninklijke Landmacht. De KMK/JWF heeft een eigen repertoire van klassiek tot licht en geeft concerten in binnen- en buitenland. Paul levert als solist een grote bijdrage aan het orkest. Sinds 2010 is hij ook werkzaam bij het Noordpool Orkest. Dit is een orkest uit Noord-Nederland, gespecialiseerd in lichte muziek. Het is een bigband met strijkers en houtblazers dat in binnen- en buitenland optreedt, veel artiesten begeleidt zoals Claudia de Breij, Bert Visscher, Douwe Bob, Paul van Vliet en vele anderen (noordpoolorkest.nl). Paul speelt in dit orkest saxofoon, fluit en (bas)klarinet. Paul is al 26 jaar met veel plezier actief bij het Kunstencentrum Atrium te Sneek als saxofoondocent.

Bijzonder aan het Nieuwjaarsconcert is ons Maatjesproject. Een van onze ambities als orkest is het brengen van muziek bij mensen die niet zo gemakkelijk met muziek in aanmerking komen. Omdat de drempel om een orkest te bezoeken voor deze doelgroep groot kan zijn, werken wij voor dit concert met een Maatjesproject. Wij verstrekken een gratis kaartje inclusief drankje aan een vrijwilliger met zijn gast, die samen naar ons concert komen. Wilt u ons project steunen?

We kijken terug op een prachtig en toch vooral ook spannend Figiconcert. Twee repetities voor het concert moest onze dirigent Arnold Span wegens gezondheidsredenen afzeggen. Gelukkig vonden wij Jos Pijnappel bereid om Arnold te vervangen. Na twee intensieve en toch ook ontspannen repetities waarin wij kennis maakten met onze invaldirigent en onze soliste van de avond, Willemijn Verkaik, betraden wij het podium van Theater Figi. Naast onze vaste aanhang bestond het publiek onder andere uit een grote schare volgers van Willemijn en een aantal Oekraïense vluchtelingen. We genoten van werken als een deel van de Finale van de negende symfonie van Dvorak, het swingende Crooners en filmmuziek van Lord of the Rings. Willemijn liet ons horen dat zij tot de absolute wereldtop behoort met nummers als Ik lach om de zwaartekracht uit de musical Wicked en Let it Go van de bekende film Frozen. Maar ook het bekende Why tell me why en het intieme A Million Dreams oogstte een groot applaus. Het was een feestje!

Op 4 november brachten we met ons orkest een bezoek aan Franeker. Ons oud-lid Erik Althuisius nodigde ons uit om samen een dubbelconcert te geven in het kader van het honderdjarig jubileum van zijn huidige orkest,  CMV Advendo Franeker. Voor een verslag en foto’s van dit concert, klik hier. Een concert in Franeker betekende voor ons een dagje uit met ons orkest. Al in de ochtend vertrokken we met de bus richting het Friese land. In Franeker wachtte ons een ontvangst met koffie en de alom bekende Oranjekoek. Na de lunch bezochten we het Eise Eisinga Planetarium, een indrukwekkend museum waarin Eise Eisinga in zijn woonkamer het planetarium nabouwde.De leden van O.B.K. genoten van dit prachtige zonnestelsel wat al sinds 1781 de banen van zes planeten volgt. Na een heerlijke hutspotmaaltijd beluisterden we het concert van harmonieorkest Advendo onder leiding van Siemen Hoekstra. Een bijzonder onderdeel van het programma was de wereldpremiere van het werk Planetarium van Philip Sparke. Na de pauze lieten wij van ons horen in een afwisselend programma. We kijken terug op een mooi concert en vooral op een gezellige verenigingsdag.

Vriendenloterij: we zijn Club van de Week geworden! O.B.K. ontving maar liefst € 5.000,– Een mooi bedrag om het laatste gedeelte van onze verbouwing te bekostigen.

Gluren bij de Buren is een gratis festival waarbij er door heel Nederland optredens plaatsvinden in huiskamers en tuinen. Op het programma staat lokaal amateurtalent. Voor bewoners en bezoekers is dit festival een laagdrempelige manier om hun buurtgenoten beter te leren kennen. Oorspronkelijk organiseerde de Stichting de Bühne het jaarlijkse Struinen in de Tuinen in de zomer en in de winter Gluren bij de Buren wat plaatsvond in huiskamers. De organisatie heeft ervoor gekozen om vanaf 2022 met één naam verder te gaan: Gluren bij de Buren. Voor meer informatie kijk op www.glurenbijdeburen.nl.

Basisschool Wereldkidz Op Dreef ligt in de wijk Vollenhove, een wijk met grote flats waar meer dan honderd culturen samenleven. Alle kinderen van deze basisschool kregen op 1 september een muziekles van een aantal leden van O.B.K. met als thema ‘ het harmonieorkest’ . De kinderen leerden de namen van verschillende instrumenten van ons orkest en een aantal instrumenten herkennen aan hun klank. Ook maakten zij kennis met de rol van de dirigent door ook zelf te oefenen met tempo en dynamiek.
Naast buurtbewoners bezocht ook een deel van deze basisschoolkinderen de openbare repetitie die ‘s avonds plaatsvond op het grasveld naast de school. De kinderen speelden mee met het nummer Mega Mindy en een aantal van hen dirigeerde het orkest. Het enthousiasme van het publiek was groot.

Zondag 4 september verzorgde O.B.K. op uitnodiging van Museum Huis Doorn, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de staf militaire muziek van het Ministerie van Defensie een koffieconcert bij Huis Doorn. Op deze prachtige locatie brachten wij een licht programma voor een enthousiast publiek. Klik hier voor foto’s van dit concert.

  • 7 januari 2023 – 36ste Nieuwjaarsconcert Theater Figi
  • 2 april 2023 – Passieconcert met verteller, Bergkerk Amersfoort
  • 2025 – Internationale concertreis

Wij ontmoeten u graag op ons 36ste Nieuwjaarsconcert.
Tot slot wensen wij u een fijne kersttijd en een gezond 2023!

Volg ons op Facebook, YouTube of Twitter

1999-2024 © O.B.K. Zeist | design: Manschot Grafimedia