Historie O.B.K.

Het Koninklijk Harmoniegezelschap ‘Oefening Baart Kunst’ is opgericht op 1 november 1906. In 1948 ontving het uit naam van de vm. burgemeester van Zeist, dhr. Korthals Altes, het predikaat Koninklijk.

Frans van Drie stond aan de wieg van O.B.K., voortkomend uit het Harmoniecorps ‘Harpe Davids’, onderdeel van de ‘Christelijke Werkliedenbond Zeist’.

De vereniging heeft een rijke muzikale traditie en groeide in de jaren ’70 en ’80 uit tot de grootste muziekvereniging van Zeist met een harmonieorkest, leerlingenorkest, twee majoretten-peletons, een trompetterkorps (later drum- en lyraband) en een jeugddrumdband. Gedurende vijf jaar heeft de vereniging ook een eigen bigband gehad (The Woodchapel Bigband).

O.B.K. Zeist bestaat nu uit een harmonieorkest van 60-70 leden met als dirigent Arnold Span. Hij volgde in oktober 2013 Gert Buitenhuis op, die veertig jaar de muzikale leiding in handen had van de vereniging.
Het orkest komt al tientallen jaren uit in de 1e divisie. Het laatste concoursbezoek was 3 november 2018 bij de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschapen in Drachten. Met een puntentotaal van 94,5 werd de eerste prijs behaald met het werk ‘Osakan Jubilee’ – Jan van der Roost.

Na vele omzwervingen in Zeist (o.a. Slotlaan, Lorentzlaan en Dalweg) zetelt de vereniging sinds 1986 in de Boskapel, het vm. koetshuis van landgoed Pavia aan de Laan van Beek en Royen te Zeist.

De vereniging is aangesloten bij de KNMO en de lokale podium-belangenorganisatie FAP.

Klik op een foto voor een vergroting

1999-2024 © O.B.K. Zeist | design: Manschot Grafimedia