Boskapel

Sinds 1986 is O.B.K. de trotse eigenaar van de Boskapel, gelegen in het prachtige bosrijke gebied in Zeist.

O.B.K. huisvesting geschiedenis | film verbouwing | geschiedenis Boskapel | verhuur


O.B.K. huisvesting voor de Boskapel

In het begin van haar bestaan werd gerepeteerd in een zaal aan de Slotlaan, achter de Utrechtsche Apotheek (bestaat nog). De jongste leden moesten ruim voor aanvang van de repetities bij toerbeurt zorgen voor een goed brandende kachel.

Café Buitenlust aan de Montaubanstraat was ook lange tijd een onderkomen voor O.B.K.

Even voor de oorlog ’40-’45 kwam de vereniging samen in een nog bestaand gedeelte van de in de jaren dertig gesloopte Gereformeerde Kerk aan de Slotlaan. Het was de ruimte, waar destijds het orgel stond en dat tot 2008 gebruikt is door de orgelpijpenfabriek Stinkens.

Ook een lokaal achter Café Groenloo aan de Van Doornweg was een tijdje een onderkomen van de vereniging.

Na de oorlog werd er gespeeld in een stal/garage aan de Accacialaan. Hierna volgde nog tal van verhuizingen:
– de kantine van de fabriek van Moubal
– het Zeister Slot
– de schilderswerkplaats van Furster
– de garage van Taxibedrijf Van Hoek
– de kantine van de LEAO aan de Prof. Lorentzlaan
– de kantine van de LTS aan de Dijnselburgerlaan

15 jaar was O.B.K. gehuisvest in het gebouw ‘Bethel’ aan de Dalweg (1971 – 1986).

1986: de huidige locatie ‘De Boskapel’ aan de Laan van Beek en Royen te Zeist.

Toeval?
O.B.K. heeft gezwalkt in Zeist tussen kroegen, kerkgebouwen, een stal en een garage. Heeft dit ertoe bijgedragen dat we nu in de Boskapel repeteren met haar verleden als koetshuis / stal / garage en waar later orgelklanken te horen waren in het kerkgebouw van de Herv. Thomasgemeente.

.

Geschiedenis Boskapel

In 1850 verscheen de buitenplaats Pavia, waarbij de huidige Boskapel als koetshuis dienst deed. Landgoed Pavia werd aangelegd door Albert Voomberg die dit als kado overhandigde aan zijn dochter die ging trouwen met mr. M. Pauw van Wieldrecht. De naam Pavia is waarschijnlijk afgeleid van de achternaam Pauw, in het latijn Pavo. De indeling van het koetshuis bestond uit een stal met vijf ruiven, een trap naar zolder, een pomp, een garage en een grote ruimte voor de koetsen.

In 1939 kwam er een scheiding van het landgoed Pavia. Wat er in de oorlogsjaren met het koetshuis gebeurd is, is onbekend. Op 22 februari 1946 werd het koetshuis gekocht door de Kerkgenootschap van de Ned. Hervormde Gemeente Zeist, die het koetshuis omdoopte tot Boskapel.

Klik op een foto

In 1976 volgde er een restauratie: de staldeuren werden weggehaald, er kwam een consistorie (huidige O.B.K. bestuurskamer) en er werd een soort voorportaal gebouwd als ingang van de kerk.

Vanaf 1979 heeft de Stg. Boskapelwerkgemeenschap er tot 1984 in gezeten. Tussentijds heeft de kunstenaarsvereniging ‘De Toets’ nog een aantal jaren in de Boskapel gewerkt, maar vanaf 1986 is O.B.K. de trotse eigenaar van dit fantastisch gelegen repetitielokaal, waar alle concerten op en top voorbereid kunnen worden.

De Boskapel is gelegen aan de Laan van Beek en Royen 46 te Zeist.

1999-2024 © O.B.K. Zeist | design: Manschot Grafimedia